Sve više ljudi shvaća važnost omega-3 masnih kiselina - kako i ne bi kad su one među neophodnim masnoćama. To znači da su one neophodne za tijelo i pošto ih tijelo ne može samostalno sintetizirati, trebamo ih unositi prehranom. Činjenica je da u današnjoj situaciji, zbog brzog načina života i namirnica kojima nedostaju hranjivi sastojci, rijetko dobivamo potrebne količine omega-3 masnih kiselina, pa mnogi potrošači odlučuju dodati ove važne masti u svoju prehranu u obliku dodataka prehrani.Omega-3 masne kiseline čine stanične membrane, važne su za proizvodnju hormona, brinu o metabolizmu, štite mišićno tkivo od razgradnje, imaju antioksidativno djelovanje, utječu na pamćenje i učenje, pomažu u transportu kisika i još mnogo toga. Glavni izvori EPA i DHA su masna riblja ulja (tuna, srdela, haringa, losos i pastrva) i školjke (npr. kamenice).
Kako stanovništvu na europskoj razini nedostaju omega-3 masne kiseline, ove masti u obliku dodataka prehrani prikladne su za sve ljude, uključujući i zdrave ljude. Posebno su važne za sportaše, trudnice, dojilje i neke kronične bolesnike.
Nedostatak ovih masti u svijetu je inače najuočljiviji kod žena i djece.
Među dodacima prehrani koje konzumiramo, omega-3 masne kiseline su najčešće. To je dobra činjenica, jer u Evropi jedemo premalo ribe koja sadržava puno omega-3 masnih kiselina.
Dodaci prehrani s omega-3 masnim kiselinama sadržavaju koncentrirano riblje ulje koje bi trebalo biti bogato uglavnom eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHK) - nažalost, to se ne odnosi na svu ponudu koja nam je danas dostupna.
Preporuke
Ne postoje jedinstvene preporuke o tome koliko pojedinačnih omega-3 masnih kiselina treba konzumirati. Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje dnevni unos od 250 mg EPA i DHK, a trudnicama i dojiljama preporučuje 100 do 200 mg dodatnog DHK. Zanimljivo je kako mnoge druge (globalne, europske i američke) organizacije već preporučuju 500 mg EPA i DHK dnevno za opću odraslu populaciju. U Japanu, gdje ljudi konzumiraju puno ribe, imaju prosječni dnevni unos od 1000 mg EPA / DHK i zemlja su s najnižom stopom depresije, kardiovaskularnih bolesti i raka od svih industrijaliziranih zemalja. Naši su preci svakodnevno konzumirali čak 5000 do 6000 mg EPA i DHK.
Konzumiranje ribe je dobro za nas - ali postoji li negativna strana?
Konzumirati ribu u količinama koje zadovoljavaju naše potrebe za omega-3 masnim kiselinama može biti mač s dvije oštrice. Riba je zasigurno kvalitetan izvor nezasićenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ali istodobno sadržava tvari koje mogu štetiti ljudskom zdravlju - sve od arsena, kadmija, olova i žive. Koliko teškog metala riba sadržava, posebno žive, ovisi o tome gdje se ona nalazi u prehrambenom lancu - jede li biljnu hranu, sitnu ribu ili ribu koja jede manje ribe (na primjer, losos, tuna, morski pas, sabljarka). Teški se metali nakupljaju u mesu ribe, pa grabežljive ribe imaju najveći sadržaj tih štetnih tvari, koje u prevelikim količinama dovode do zdravstvenih problema: negativno utječu na imunološki sustav, narušavaju hormonsku ravnotežu, oštećuju našu DNK i kromosome. U ribi je živa uglavnom u metiliranom obliku, a to je njen najotrovniji oblik. Teški metali štetni su za sve ljude, posebno za trudnice, dojilje i djecu, pa bi oni trebali ograničiti konzumaciju većih vrsta riba. Stoga je izuzetno važno da riblje ulje kupujemo u obliku dodataka prehrani od provjerenih proizvođača koji su pouzdani i koji kvalitetu svojih proizvoda stavljaju na prvo mjesto.
Kome se preporučuje dodavanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani?S obzirom na globalni nedostatak omega-3 masnih kiselina, konzumacija ovih masti u obliku dodataka prehrani prikladna je za sve. DHK i EPK doprinose održavanju normalne razine krvnog tlaka, normalnom funkcioniranju srca i održavanju normalne razine triglicerida u krvi. DHK istodobno doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i normalnog vida.
Preporučuje se trudnicama i dojiljama, jer konzumacija DHK masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga embrija ili djeteta i normalnom razvoju vida fetusa ili djeteta. Zbog svog učinka na mozak, omega-3 masti važne su za sve ljude - školarce, srednjoškolce, studente, zaposlenike i, naravno, starije osobe. Također su od velikog značaja za sportaše, jer smanjuju upalu i tako ubrzavaju oporavak od ozljeda.
Kako se odlučiti za kupnju omega-3 dodataka?Pri kupnji ribljeg ulja trebali biste uzeti u obzir:
• samu količinu EPA / DHK masnih kiselina,
• izvor ribljeg ulja - važno je da je riba svježa i da dolazi iz održivog certificiranog ribolova te da se provjerava ima li teških metala,
• kvaliteta iskustva - okus samog ulja i osjećamo li se naduto nakon konzumiranja,
• u kojem je obliku ulje - trigliceridi ili etil esteri,
• koja je razina TOTOX-a koja pokazuje razinu oksidacije ulja.
Znanstvenici EFSA-e su 2010. godine prvi put izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog razine oksidacije u omega-3 proizvodima *. Oksidacija je u osnovi proces kemijskog razlaganja nezasićenih masnih kiselina u kojem nastaju slobodni radikali i aldehidi. Prema nedavnim znanstvenim saznanjima, potonji djeluju upalno i mogu poništiti blagotvorne učinke ECOC-a i DHK-a. ** Nažalost, mnogi proizvodi na tržištu imaju visoku razinu oksidacije. To se mjeri u TOTOX jedinicama i vrlo je važan pokazatelj kvalitete proizvoda. Mnoga riblja ulja i omega-3 kapsule imaju vrlo visok TOTOX, što ukazuje na oksidirane i oštećene molekule masnih kiselina. Nedavno skandinavsko istraživanje ispitivalo je razinu oksidacije omega-3 proizvoda na norveškom tržištu ispitivanjem broja peroksida i anisidina, koji se zajedno izračunavaju u vrijednosti TOTOX. Testirana ulja imala su prosječnu vrijednost TOTOX-a 36,5, a koncentrati ribljeg ulja prosječnu vrijednost 31,9.***
I kao što je već spomenuto: za proizvod je važno da ulje ima oblik triglicerida, jer ima mnogo prednosti u odnosu na koncentrate u obliku etilnih estera. Trigliceridi su prirodni oblik koji tijelo odmah i u potpunosti apsorbira i, prije svega, brzo se koristi, što se ne odnosi na druge oblike koncentriranih EPA / DHK ulja koja su u obliku etilnih estera.
*EFSA Scientific Opinions: Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity (2010)
**Turner et al.: Are health benefits of the fish oil limited by products of oxidation? (2006)
***RUBIN Report 196: Potential health benefits of low-oxidized omega-3 oil