Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

„Svijet se promijenio, život se promijenio.“


Svijet se potpuno promijenio u posljednjih 100 godina – naši se životi bitno razlikuju od života naših roditelja ili baka i djedova...

HRANA koja nam je dostupna u supermarketima možda izgleda ljepše, ponuda je raznovrsnija, ali ima i brojne nedostatke:

- nedostatak hranjivih sastojaka (vitamina, minerala i drugih elemenata),
- kemijsko preopterećenje (poljoprivredno i industrijsko),
- prekuhana i prerađena hrana,
- "krivotvorena" hrana,
- prekomjerni udio šećera,
- previše modificiranih proizvoda od pšenice,
- i tako dalje.

Zrak koji udišemo znatno je zagađeniji (sumpor-dioksid, dušikovi oksidi, čestice ugljika, olovo). Sve je više i neprirodnih valova u zraku (bazne stanice, dalekovodi, antene, wi-fi mreže, mobiteli, kućanski uređaji ...), a njihovi štetni učinci već su dokazani.

VODA je znatno zagađenija i manje vitalna. Kemikalije dodane vodi također su upitne.

ZEMLJA je iscrpljena zbog korištenja poljoprivrednih kemikalija i zagađenog zraka, a nedostaje joj mineralna raznolikost i mikroorganizmi pa su biljke koje na njoj rastu nutritivno inferiorne.

Stoga Zemlja više nije toliko prijateljska prema životu, a kao rezultat toga izgubili smo i prirodni dar da zdravom prehranom možemo dobiti sve potrebne hranjive sastojke.

STRES(OVI) – neizbježni razarač(i) zdravlja

Riječ „stres“ prvi se put upotrijebila prije manje od stotinu godina, ali danas se toliko često koristi da je postala potpuno samorazumljiva. Međutim, mnogi ljudi uopće ne znaju puno značenje riječi „stres”.

STRES – (vanjski) čimbenik koji remeti stanje homeostaze

Stres nije samo stanje u kojemu smo pod vremenskim, psihološkim i fizičkim pritiskom. On je puno širi i dolazi u različitim oblicima, npr. već spomenuti okolišni, tehnološki i kemijski stres (potonji, primjerice, u obliku hrane, lijekova i legalnih i/ili nedopuštenih droga), traumatični stres, mentalni stres itd.

Koliko ovih faktora stvarno možemo kontrolirati?

Sve su to čimbenici poznati pod zajedničkim nazivom „stres“ i temeljni su uzrok većine zdravstvenih problema, budući da oštećuju naše najosjetljivije dijelove: stanične mitohondrije i korisne mikroorganizme u našem tijelu, što dodatno slabi i zbunjuje naš imunološki sustav (našeg „internog liječnika“).

Bez ova tri temeljna elementa – staničnih mitohondrija, mikrobioma i imunološkoga sustava - on nas prati. Kad su zahvaćene, domine počinju padati. Ako ne čujemo prve tjelesne signale (npr. česti umor, nepravilna probava i/ili probavni problemi, loša koncentracija, slabo pamćenje i zaborav, depresija, razdražljivost, pojava alergija, itd.) i tijelu odmah ne priskočimo upomoć, proces se nastavlja i tako se jednog dana „budimo“ s kroničnim i neizlječivim bolestima ili se možda uopće ne budimo ...

Danas je nemoguće izbjeći stres, ali možemo barem djelomično i kontinuirano „popravljati“ štetu koju on uzrokuje.

Kako se obraniti?

Prepoznajmo stresore u vlastitom okruženju i uklonimo ih što je više moguće. Na tijelo treba gledati cjelovito. Ako želimo holističko 100% -tno zdravlje i vitalnost, neće biti dovoljno regulirati samo jedno područje. Iskorak je potreban u svakom od područja.

1. Znamo da nije moguće baciti mobitel i isključiti WI-FI mreže svih susjeda uokolo. Međutim, možete isključiti mobitel, ne držati ga u spavaćoj sobi te ne čavrljati tijekom punjenja i razgovora na slušalicama. Možete se i sami odreći WI-FI-ja u stanu. Možete pronaći kvalitetnu i provjerenu zaštitu.

2. Svakog dana provedite barem pola sata na svježem zraku – krenite u šetnju! Dogovarajte se sa „suncem“ što je češće moguće – zdravog razuma, naravno! Nije riječ o sunčanju i zavodljivom tonu kože, već o zdravom izlaganju sunčevoj svjetlosti koja će tijelu pružiti prijeko potreban vitamin D, koji je odgovoran za mnoge funkcije.

3. U prilično velikoj mjeri jednako se možete pobrinuti za svoju prehranu; u trgovinama već postoji mnogo organskih, lokalnih i sezonskih namirnica. Odaberite neku od njih. Neka vaša prehrana bude redovita i raznolika. Filtrirajte vodu i pijte je dovoljno (najmanje 30 ml/kg tjelesne težine). Uživajte u fermentiranim eliksirima – oni vam donose korisne mikroorganizme i hranjive sastojke koje će tijelo lako apsorbirati. Ako vas muči probava – regulirajte ju! Stvarno! Postoje rješenja. Naime, ako probava ne radi dobro većina hranjivih sastojaka iz hrane odlazi ravno u WC školjku, a tijelo će cijelo vrijeme imati manjak, čak i ako ga opskrbljujete najboljim hranjivim tvarima i dodacima. Na taj se način počinje rušiti kaskada zdravlja. Kompletni mikrobiom i zdrav probavni trakt su presudni – daleko više od svih ostalih pitanja.

4. Meditirajte! Postoji nekoliko vrsta meditacije, od klasične meditacije pa do meditativnog kretanja i tjelesnih aktivnosti koje zahtijevaju meditativno stanje, poput npr. joge, feldenkrais-a, tai-chi-ja itd.. Sve što pomaže u isključivanju uma i njegovih stalnih zabluda te u osjećanju sebe svakako je dobrodošlo! Svima je potreban „prekid veze".

5. Smijte se! Baš svakog dana. Pogledajte dobru komediju, družite se s pozitivnim ljudima! Nemoguće je imati sve pod kontrolom – usprkos tomu ostanite sretni i nasmijani! Život je dobar prema nama ako smo mi dobri prema životu (= prema sebi).
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio